Mere end 30 år med automatisering
Vi har haft en snak med Jacob Thorhauge, Direktør ved Centrum Pæle, og Martin Slothuus, Projektleder automatisering, omkring Centrum Pæles mere end 30 års fokus på at automatisere.
Automatisering hos Centrum Pæle går helt tilbage til slut 80’erne.
Vores daværende ejer vidste, at hvis vi skulle optimere vores produktion og samtidig have fokus på kvalitet og sikkerhed, så var det vigtigt at udvikle på produktionsmetoderne – forklarer Jacob.
Opkøbt af større koncern
I 1990 blev Centrum Pæle solgt til en entreprenørkoncern. En af grundende til dette var, at man gerne vil sætte mere ind på automatisering. Ved at blive en del af en større koncern, fik man dermed også større ressourcer til det store udviklingsarbejde indenfor automatisering.
Hårdt og slidsomt arbejde
Det første store projekt der blev sat i gang efter Centrum Pæle blev opkøbt, var automatisering af svejsning af armeringsnettene.
I de første mange år blev armeringsnettene håndbundet. Det var enormt tidskrævende og slidsomt. Jernbinderne var en stærk gruppe på arbejdspladsen og de havde ti minutters pause hver time fordi det var så hårdt et arbejde.
Derfor satte virksomheden sig for at udvikle en svejsemaskine til armeringsnettene selv. Svejsemaskinen blev sat i drift i 1995 og i snit har den nok produceret 6-700.000 meter armeringsnet om året siden – siger Jacob.
Svejsemaskinen har ikke kun optimeret binde- og svejseprocessen, den har også gavnet arbejdsmiljøet og arbejdssikkerheden for medarbejderne, i og med at det mindskede tunge løft og arbejdsskader.
Martin forklarer videre at når der udvikles nye automatiseringsmaskiner, så er fokus på at det bl.a. ikke forringer processerne eller forringer driftssikkerhed. Det skal altså gøre arbejdet lettere for medarbejderne.
”Vi arbejder med KIS tilgangen, som står for keep it simple. I Centrum Pæles tilfælde betyder det, at automatiseringsudstyret skal være enkelt og funktionelt og nemt at vedligeholde” – nævner Martin.
International tankegang
Udover at optimere produktionsprocesserne på vores fabrik i Vejle og Hedensted, forklarer Martin at der også er fokus på, at automatiseringsudstyret kan bruges på vores søsterfabrikker i Polen, Tyskland, Sverige og England.
Læs mere om vores andre blogindlæg her